12. elokuuta 2016

Ensimmäinen Sukukokous 11.7.2009 – Sää suosi Riissasia

Mukavia ihmisiä, mutkatonta yhdessäoloa ja mielekästä toimintaa tuleville kolmelle vuodelle. Sitä tarjosi Riissasten sukuseura ry:n 1. iso tapaaminen Ellin päivänä Lomakeskus Huhmarissa. Myös sää suosi Riissasia. Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, ja Höytiäinen M/S Tuula –rosvopaistiristeilyineen esitteli parhaita puolia Pohjois-Karjalasta niin paikallisille kuin kauempaa Suomesta ja Ruotsistakin tulleille osallistujille.
Kokouksen ohjelma, toimintasuunnitelma ja talousarvio (pdf muodossa Sukukok110709[1])


Puolilta päivin alkaneeseen tapahtumaan oli ennalta ilmoittautunut yli 50 Enon, Ilomantsin ja Suistamon suunnan sukuhaaroista polveutuvaa tai niiden sukututkimuksesta kiinnostunutta ihmistä. Kokousta edeltänyt viikko oli kuitenkin ollut monessa perheessä kohtalokas: Läheisten äkillisten sairastumisten, kuolemantapausten ja tapaturmien vuoksi oli tapahtumasta joutunut jäämään pois peräti 17 ihmistä.
Hyvään saumaan
Runsas puoli vuotta sitten perustetun Riissasten sukuseura ry:n todettiin syntyneen hyvään saumaan ja ajankohtaan. Päivän juontanut FTJorma Riissanen kertoi, että sukututkimusta oli ennätetty tehdä jo monella suunnalla Suomea, ja tarve järjestäytyä ja saattaa yhteen sekä eri sukuhaaroja tutkivat ihmiset että olemassa olevat tiedot oli noussut esiin aktiivisimmissa piireissä lukuisia kertoja. – Niinpä seura syntyi ja sai sääntönsä Pyhäinmiestenpäivänä 2008, ja on parhaillaan rekisteröitävänä, ei suljetuksi, vaan avoimeksi ja mielekästä toimintaa niin Riissasille kuin muillekin suvustamme ja sukuseuramme toiminnasta kiinnostuneille ihmisille tarjoavaksi yhdistykseksi, Riissanen totesi.
Joensuuhun sukututkimuskeskus?
Pohjois-Karjalan Sukututkijain Seuran puheenjohtajan ja Sukuseurojen Keskusliiton hallituksen jäsenen, Esa Pulkkisen, mukaan sukuseurojen kannattaisi nyt tehdä topakasti yhteistyötä. Varsinkin itäsuomalaissukujen seuroille lähivuodet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia saada paljon aikaan. Joensuun ja Kuopion yliopistojen yhdistyminen Itä-Suomen yliopistoksi ja Joensuussa piakkoin toimintansa aloittava Ortodoksinen kulttuurikeskus merkitsevät osaamisalueyhdistelminä aiempaa tukevampia voimavaroja tutkia, hankkeistaa ja tuottaa tietoa asioista ja ilmiöistä omasta suvusta ja eri sukujen kesken. Sellaisia voivat olla esim. suvussa tai suvuissa toistuvat taudit, geeniperimät, tapakulttuuri, ammatit, uskontoasiat, historian kulkuun liittyvät asiat jne. Erityismielenkiinnon voisi hänen mielestään kohdistaa ”kahell’puolell’ rajoa” asuneisiin ja sitä asuttaneisiin ortodoksisukuihin, joita Itä-Suomessa on paljon. Jos oikein hyvin osattaisiin toimia, Joensuu voisi toimia vaikkapa valtakunnallisen sukututkimuskeskuksen sijaintipaikkana, Pulkkinen hehkutti.
Puhtia yhteistyöhön voi Pulkkisen mukaan saada myös tulevista juhlavuosista ja –tapahtumista, ensi vuosihan on sukututkimusharrastuksen 350-vuotisjuhlavuosi, ja tarkoitus on järjestää sen aikana jonkinmoinen tilaisuus myös Pohjois-Karjalassa toimivien sukuyhteisöjen kesken.
– Muistiin kannattaa jo tässä vaiheessa laittaa myös 2012 Kuopiossa järjestettävät valtakunnalliset sukututkimuspäivät. Osallistuminen niille antaa kontakteja, ja aukaisee silmiä, miten sukuseurat käytännössä toimivat, ja mitä hankkeita on menossa tai tulossa, Pulkkinen totesi.
Jäsenmääräksi 100
Virallisessa sukukokouksessa perustavoitteeksi sukuseuran heinäkuusta 2009 alkavalle, 1.:lle kolmivuotiskaudelle tuli jäsenmäärän kasvattaminen 100 jäseneen kesällä 2012 pidettävään yleiskokoukseen mennessä. Joka vuosi, kesäkaudella, seuran jäsenille on tarkoitus järjestää myös jokin mukava tapahtuma: ohjelmallinen tilaisuus, kokoontuminen, matka suvun kannalta merkittävälle paikalle jne.
Tiedon välittämiseksi jäsenille ja potentiaalisille jäsenille seura rakentaa kotisivut jo 1. toimintavuotensa aikana. Sivut on tarkoitettu kaikille avoimiksi ja niiltä on tarkoitus löytyä ajankohtaiset asiat seuran toiminnasta, suunnitelmista ja tapahtumista. Tarvittaessa tietoa toimitetaan jäsenille myös sähköpostilla tai kirjeitse lähetettävällä jäsenkirjeellä. Seura tukee myös sukututkijoiden työtä välittämällä tutkijoille hallussaolevia tietoja suvun vaiheista ja huomionarvoisista tapahtumista.
Jäsenmaksuksi kokouksessa sovittiin 20 euroa per henkilöjäsen vuodessa. Seuran sääntöjen mukaan mahdollista on myös perhejäsenyys. Seuran hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Jorma Riissanen Tuusulasta (Enon sh), varapuheenjohtajaksi Eija Räsänen, o.s. Riissanen Kontiolahdesta (Enon sh) ja hallituksen jäseniksi Anne Ratilainen, o.s. Riissanen Lehmosta (Ilomantsin sh), Juha-Pekka (Veikon poika)Riissanen Ilomantsista (Ilomantsin sh), Juha (Harrin poika) Riissanen Helsingistä (Enon sh) , Raija Riissanen, o.s. Tahvanainen Joensuusta (Enon sh) sekä Sirkka Turunen, o.s. Riissanen Enosta (Ilomantsin sh). Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin Juha Karkkulainen Reijolasta (Ilomantsin sh) ja Erkki Piironen Lehmosta (Enon sh) sekä varatilintarkastajiksi Salli Alajuuma, o.s. Riissanen (Enon sh) ja Eemeli PiironenJoensuusta (Enon sh).
Hallituksen järjestäytymiskokouksessa sukuseuran sihteeriksi valittiin yksimielisesti Raija Riissanen ja rahastonhoitajaksi Juha (Harrin poika) Riissanen.
Rosvopaistiristeilyllä